Anne Bavelaar op de weg terug na sportieve burnout
0

Anne Bavelaar op de weg terug na sportieve burnout

Moderne vijfkampster Anne Bavelaar gebruikte afgelopen weekend de wedstrijd in Barcelona als instapwedstrijd.

Na een sportieve burnout is de weg terug gevonden. “Ik ben verder dan gedacht en dat stemt me zeer tevreden.”

(zie video-verslag onderaan de tekst)

Begin mei pakte Anne Bavelaar de trainingsarbeid weer serieus, maar rustig op. De moderne vijfkampster was sinds de jaarwisseling aan het herstellen van een overtraining. Het sportieve leven had Anne even op een laag pitje gezet. De vijfkamp in het Spaanse Barcelona was niet gepland, dus reisde ze relaxt af. “Ik voelde me goed en ik kreeg de gelegenheid om mee te doen. Barcelona was echt een instapwedstrijd. Klassement was niet belangrijk, wel wilde ik weten op welk niveau ik nu sta.”

Dicht bij pr
De opening met het schermen ging goed. Anne had daar de laatste maanden ook meer tijd in gestoken. De 7e plek na dit eerste onderdeel behield ze ook bij het zwemmen. “Ik zwom een tijd van 2.31 minuten. Dat is maar 3 seconden van mijn persoonlijk record af. Veel zwemkilometers heb ik nog niet gemaakt.”

Het paardrijden, haar favoriete onderdeel, ging minder dan gehoopt. “De hindernissen waren laag en het niveau van de paarden ook. “Ik leek mijn paard, die je per loting krijgt toegewezen, onder controle te hebben. Maar ik duwde hem te veel over een hindernis, waar ik beter wat gas terug had kunnen nemen. Daardoor miste ik een volgende hindernis en dat zorgde voor strafpunten.”

Super tevreden
Als 9e begon de regerend Nederlands kampioene aan de combinatie schieten en lopen. “Hier verwachte ik niet veel van. De laatste tijd heb ik bijna niet geschoten en dat was ook te zien in de scores. Gelukkig ging het lopen goed.” Uiteindelijk eindigde Anne in de Catalaanse hoofdstad als 15e. “Totaal onbelangrijk. Ik ben super tevreden met het niveau dat ik hier toonde.”

De volgende wedstrijd vindt plaats in Polen. Anne blijft trainen op schema’s van haar trainer Ruben Jongkind. Die heeft kwaliteit als rode draad in plaats van omvang. “Ik voel me er stukken beter bij en Barcelona geeft me de bevestiging dat ik de juiste weg ben ingeslagen. Dat is nu nog een B-weg. De komende maanden zal ik langzaam invoegen op de snelweg.”

 

 

Anne Bavelaar