Paardrijden bij de moderne vijfkamp
0

Paardrijden bij de moderne vijfkamp

De moderne vijfkamp bestaat uit schermen, zwemmen, paardrijden en een combinatie van hardlopen en pistoolschieten.  Nederlands kampioene Anne Bavelaar geeft antwoord op vragen per onderdeel. Vandaag is dat paardrijden. 

Reed je paard voor je met de vijfkamp begon?
“Ja. Mijn ouders hebben ook altijd paard gereden. Als klein meisje ging ik al om met paarden en wilde ik lid worden bij de manege. Vanaf mijn 10e had ik een eigen pony. Mijn laatste paard verkochten we toen ik 20 was omdat ik het niet kon combineren met mijn studie en de andere sporten.”

Heb je een eigen paard om mee te trainen? En hoe zit dat in de wedstrijd?
“Ik rijd nu op de paarden van mijn ouders of van hun vrienden. Met mijn vaders paarden doe ik ook aan normale springwedstrijden mee als training. Voor mij is het goed om met veel verschillende paarden te trainen omdat je tijdens de wedstrijd een paard van de organisatie geloot krijgt.”

Neem je bij wedstrijden je eigen paard mee?
“Nee. De paarden zijn van de organisatie en krijg je via loting toegewezen. Als duidelijk is welk paard je hebt geloot heb je 20 minuten de tijd om in te rijden en het paard te leren kennen. Daarna moet je het springparcours afleggen. Het moeilijkste is dat het paard onbekend is en je verschillende soorten paarden moet kunnen rijden. Een ander ding dat soms nog lastig is, is dat er meerdere atleten op 1 paard rijden. Dus als degene voor je het niet goed heeft gedaan moet je het vertrouwen van het paard zien terug winnen.”

Hoe ziet dit onderdeel er qua wedstrijd uit?
“In een wedstrijd is een parcours uitgezet met 12 hindernissen. De hindernissen zijn 1.20 meter. De puntentelling: leg je het parcours foutloos en binnen de tijd af dan levert je dat 300 punten op. Bij iedere fout (als er een balk valt) krijg je 7 punten aftrek. Een weigering levert je 10 punten aftrek op. En bij overschrijding van de toegestane tijd is iedere seconde langzamer 1 punt aftrek.”

Speelt het onderdeel paardrijden een cruciale rol
“Nee, niet in de zin dat met het paardrijden de verschillen worden gemaakt in de vijfkamp. Je kunt wel veel punten verliezen door eraf te vallen etc. Maar de goede vijfkampers rijden (bijna) foutloos en halen daarom de maximale punten. Je moet wel goed kunnen rijden omdat je het risico zo klein mogelijk wilt houden om punten te verliezen als je bijvoorbeeld een minder paard hebt.”

Wat voor gevoel geeft het paardrijden
“Ik vind paarden fantastisch en als je één wordt met het paard heb je het gevoel dat je de wereld aan kunt! Het probleem is dat sommige atleten de paarden als tegenstanders zien. Maar je moet juist samenwerken. Paarden zijn gevoelige dieren en als je ze eerlijk behandelt zullen zij ook altijd eerlijk zijn.”

 

Anne Bavelaar