Zwemmen bij de moderne vijfkamp
0

Zwemmen bij de moderne vijfkamp

De moderne vijfkamp bestaat uit schermen, zwemmen, paardrijden en een combinatie van hardlopen en pistoolschieten.  Nederlands kampioene Anne Bavelaar geeft antwoord op vragen per onderdeel. Vandaag is dat zwemmen. 

Het tweede onderdeel op de moderne vijfkamp is zwemmen. Hoeveel meter moet je afleggen en in welke slag?
“Je moet 200 meter vrije slag zwemmen in een 50 meter zwembad. Vrije slag betekent dat de keuze van de zwemslag vrij is. In de praktijk zwemt iedereen borstcrawl omdat dat de snelste slag is. Heel beginnende vijfkampers kiezen ook nog wel eens voor de schoolslag, als ze de borstcrawl nog niet goed beheersen.”

200 meter dat is lekker kort, of…?
“De 200 meter is een moeilijke afstand. Je gebruikt beide systemen (snelheid en uithoudingsvermogen). Op de 100 meter kun je vanaf het begin alles geven, maar daarvoor is deze afstand net te lang. Maar een echte stayerafstand is het ook weer niet. Rustig aan beginnen en eerst even lekker in je slag komen, dat kun je je ook niet permitteren. Indeling is heel belangrijk.”

Hoe berekenen ze hier je resultaat?
“Je krijgt punten voor de gezwommen tijd. Voor het berekenen van de punten is een tijd van 2.30 minuten de basis. Als je precies deze tijd zwemt, dan krijg je 250 punten. Iedere seconde sneller is 3 punten extra, iedere seconde langzamer 3 punten minder.”

Deed je al aan zwemmen voor je aan de vijfkamp ging meedoen?
“Ik vond zwemmen altijd leuk en ben nadat ik mijn A, B en C heb gehaald doorgegaan met het Sterrenplan en wat er nog meer werd aangeboden in het zwembad. Er was daar alleen geen zwemvereniging dus toen ik alles had gehaald ben ik niet verder gegaan met zwemmen. Uiteindelijk ben ik later bij de vijfkamp vereniging terecht gekomen omdat ik wilde zwemmen.”

Hoe zijn jouw zwemcapaciteiten en welke slag zwem je?
“Tijdens de training vind ik het leuk af en toe te wisselen maar toch zwem ik het meeste borstcrawl omdat ik dat tijdens de wedstrijd moet doen.”

Hoe vaak zwem je en hoeveel uren besteed je eraan per week?
“Het verschilt een beetje en zeker in de opbouw is het nu nog wat minder. Op dit moment zwem ik gemiddeld vier keer. Ik train dan iets meer dan een uur per keer.”

Zwem jij ook met een wedstrijdbadpak?
“Ja. Zo’n wedstrijdpak zit super strak en ik doe er soms wel bijna 10 minuten over om hem aan te krijgen. Ik moet op tijd beginnen met het aantrekken hiervan anders ben ik altijd bang dat ik de start mis. Maar als je hem eenmaal aan hebt zwemt het heel fijn!”

Anne Bavelaar