Schermen bij de moderne vijfkamp
0

Schermen bij de moderne vijfkamp

De moderne vijfkamp bestaat uit schermen, zwemmen, paardrijden en een combinatie van hardlopen en pistoolschieten.  Nederlands kampioene Anne Bavelaar geeft antwoord op vragen per onderdeel. Vandaag is dat schermen. 

Met welk wapen scherm je bij de moderne vijfkamp?
“Met het degen.”

Hoeveel punten kun je scoren?
“Je schermt tegen alle deelnemers één keer. Als je je tegenstander raakt heb je gewonnen en scoor je een punt. Je aantal overwinningen wordt omgezet in een puntenaantal waarmee je het tweede onderdeel ingaat: 200 meter vrije slag zwemmen.”

Waar moet je je tegenstander raken om een punt te scoren?
“Het hele lichaam is een raakvlak.”


Lees ook: Anne Bavelaar beantwoordt vragen over
de geschiedenis van de moderne vijfkamp?


Is het warm in het pak?
“Ja het is erg warm maar het moet wel dik genoeg zijn om je te beschermen. Als je soms tegelijk aanvalt kun je hard geraakt worden. Maar tijdens de wedstrijd ben ik zo gefocust dat ik er niks van merk dat het warm is.”

Had je ooit aan schermen gedaan voor je aan de vijfkamp ging doen?
“Nee, ik ben begonnen met schermen omdat ik een vijfkampwedstrijd wilde doen, dat was op mijn 14e. Ik ben dus redelijk laat begonnen waardoor schermen een van mijn aandachtspunten is. Ik train bijna elke avond dat de club open is (3x), en ga af en toe nog naar Amsterdam voor extra trainingen. Mijn club in Den Bosch is gespecialiseerd in degen dus daar heb ik wereldtoppers/ het Nederlandse degen team als sparringpartners.”

Wat is het leukste aan dit onderdeel?
“Dat de uitslag alle kanten op kan doordat het een spel is met de tegenstander. Dat alles niet 100% van jezelf afhankelijk is, is soms ook wel frustrerend. Maar over het algemeen vind ik dit strategische deel heel gaaf.”

Waarin verschilt het schermen in de vijfkamp van het gewone schermen?
“Bij ons gaan de partijen om 1 punt, dus of je wint of je verliest. Double bestaat niet. Bij normaal schermen heb je een poule en daarna eliminaties. Dan schermt dus niet tegen alle tegenstanders. Dat doe je op de moderne vijfkamp wel. Doordat de partijen zo kort zijn verschilt de strategie weleens.”

Anne Bavelaar