Moderne vijfkamp is trainen op kwaliteit, geen kwantiteit
0

Moderne vijfkamp is trainen op kwaliteit, geen kwantiteit

Aangesloten bij Rondomsport.nl plaatsen zij berichten over mij, waarbij onderstaand het eerste bericht was. Dit is ook meteen een update over een nieuwe weg die ik de afgelopen maanden ben ingeslagen.

Moderne Vijfkamp-atlete Anne Bavelaar traint op kwaliteit, zoekt haar grenzen op en wil de eerste Nederlandse vrouw worden die uitkomt op de moderne vijfkamp bij de Olympische Spelen. Maak nader kennis met de atlete die zich voegt bij de sporters van Rondomsport.nl. In tekst en video.

Anne Bavelaar maakte in 2005 kennis met de moderne vijfkamp. Het onderdeel paardrijden deed ze al,  zwemmen vond ze erg leuk en lopen deed ze daar al snel bij. Ze trainde bij een vereniging in een dorp naast die van haar. Al gauw kwamen daar de disciplines schermen en pistoolschieten bij. Het meisje uit het Veluwse dorpje Putten bleek talentvol en ontwikkelde zich  tot  topatlete en de nummer 1 van Nederland bij de vrouwen.


bekijk ook het video-portret van Anne onderaan dit bericht


De diversiteit qua sporten is waarom Anne de moderne vijfkamp zo mooi vindt. ”Ik vind het fantastisch om de hele week met verschillende sporten bezig te zijn en dus niet bijvoorbeeld 20 uur alleen maar in het zwembad te liggen.” Ze ontdekte dat ze een allround sporter pur sang is. “Ik ben altijd goed geweest in allerlei sporten, maar ik denk niet dat ik op één van de sporten zou uitblinken zoals nu op de vijfkamp.” Voorkeur voor één van de onderdelen heeft Anne niet. Als ze zich tijdens haar trainingsopbouw verdiept in één van de sporten gaat dat wel ten koste van de andere onderdelen. “Ik ga dat onderdeel dan leuker vinden vooral omdat we op detail trainen”, zegt de alleskunner die altijd streeft naar perfectie.

“ NU MAAK IK ZELF KEUZES WAT TE DOEN
EN WAT VOOR ‘MIJ’ GOED IS “

Voor de moderne vijfkamp traint Anne gemiddeld 17 uur per week. De beschikbare tijd over alle disciplines verdelen is dus een hele kunst. Voor elk onderdeel heeft ze een trainer. Een overall trainer houdt overzicht op de belasting en balans van de verschillende onderdelen. Dat het op dit punt gemakkelijk mis kan gaan heeft Anne aan den lijve ondervonden. Haar grenzeloze drive en streven naar perfectie is haar winst, maar dus ook haar verlies.

Anne raakte overtraind. “Een vervelende periode, maar het gaat weer goed met me. Ik heb er veel van geleerd. Nu maak ik zelf keuzes wat te doen en wat voor ‘mij’ goed is. Natuurlijk nog steeds in samenspraak met de trainers.” Tot die groep behoort niet meer bondscoach Van der Weijden. “Ze had een trainingsvisie waar ik me niet meer in kon vinden.” Ook verhuisde Anne onlangs van Amsterdam naar Den Bosch. Het is een grote plus in haar planning. “In Den Bosch is een schermvereniging gespecialiseerd op Degen, het wapen waarmee ik scherm. Ook heb ik er goede sparringspartners en zijn bijvoorbeeld mijn hardlooptrainingen makkelijker te verplaatsen.”

Trainen op kwaliteit in plaats van kwantiteit, dat is nu de rode draad in alle arbeid die ze verricht. “Ik ben een volwassen atlete geworden en zal me de komende jaren verder ontwikkelen.” De Olympische Spelen in Rio komen eraan. Voor Anne zijn die te vroeg. Ze zou het leuk vinden als ze zich als eerste Nederlandse vrouw ooit voor de moderne vijfkamp op een Olympische Spelen plaatst. “Maar het is absoluut geen doel voor nu. De concurrentie is nog te sterk, vooral uit Europa. Ik moet nog veel verbeteren. Ik heb geduld en bouw rustig op naar de top. Tokio in 2020 is mijn droom. Ik ben nog jong en heb de tijd.”

Voor portret video, klik hier!

Anne Bavelaar