De geschiedenis van de moderne vijfkamp
0

De geschiedenis van de moderne vijfkamp

Waar komt de moderne vijfkamp vandaan en uit welke sporten bestaat het? Nederlands kampioene Anne Bavelaar geeft antwoord. Vandaag: de geschiedenis van de moderne vijfkamp. 

Wie heeft de de moderne vijfkamp verzonnen?
“Geestesvader was Pierre de Coubertin. Hij bedacht het speciaal voor zijn Olympische Spelen. De vijfkamp bestaat uit de sporten schermen, zwemmen, paadrijden, schieten en hardlopen. Het moest een weerspiegeling zijn van wat een ideale atleet goed moest kunnen in de 19de eeuw.“

Wanneer vond de eerste moderne vijfkamp plaats?
“In 1909 kon de Coubertin zijn voorstel doordrukken. De eerste officiële moderne vijfkamp vond in 1912 plaats tijdens de Olympische Spelen in Stockholm.”

Door de jaren heen bleven de sporten dezelfde. Wat veranderde er wel?
“In de eerste jaren werden de vijf onderdelen over vijf dagen verspreid. De volgorde wisselde regelmatig. Maar sinds de Spelen van Atlanta in 1996 duurt de moderne vijfkamp één dag. Ook de volgorde van de disciplines werd vastgelegd: schieten, schermen, zwemmen, paardrijden en hardlopen.

Is die volgorde nog zo?
“Nee. Sinds 2009 is de volgorde schermen, zwemmen, paardrijden en wordt afgesloten met hardlopen en schieten. Het schieten en het hardlopen is toen ook gecombineerd. Zoals bij de biatlon waar men een combinatie van langlaufen en schieten kent.“

Op een dag veel verplaatsingen?
Dat valt mee. Het kan helaas niet op één podium of hal. Zwemmen en schermen vindt plaats in aparte gebouwen. Het paardrijden en het hardlopen/schieten worden in hetzelfde stadion gehouden en binnen een tijdsbestek van 1,5 uur afgewerkt. Het doel hiervan is om de sport interessanter voor het publiek en de commercie te maken.”

Anne Bavelaar