Wedstrijdverslag van mijn aller eerste wereldbeker
0

Wedstrijdverslag van mijn aller eerste wereldbeker

Vorige week woensdag vlogen Mandy en ik naar Budapest om daar opgehaald te worden door de organisatie van Wereldbeker nr 4 in Kecskemet. Laat ik beginnen met het benadrukken hoe gaaf het was om tussen wereldklasse 5kampsters te zijn op zo’n geweldig goed georganiseerde wedstrijd.

Het hotel en eten was top, alle events waren op loopafstand en over de sfeer die er hing kan ik niet eens de goede woorden vinden.

Dit was mijn tweede wedstrijd van het seizoen, en ik heb meteen geprobeerd mee te nemen wat ik in maart in Bern heb geleerd. Daar heb ik het mezelf mentaal moeilijk gemaakt en achteraf baalde ik hiervan, dus probeerde ik dit te verbeteren op deze wedstrijd. Genieten van het moment, van het feit dat ik hier mag zijn en mag doen wat ik het liefste doe: een vijfkamp.

Ik zat in poule A die begon met schermen. Hoe logisch het ook klinkt, je schermt een spel tegen iemand anders en van tevoren verwachten dat de partij al gewonnen of verloren is, is fataal. Zo verloor ik van meiden waarbij ik bij het inschermen merkte dat ik ze kon hebben, en won ik van Olympisch kampioene 2008, een erg goed schermster. Op zich ging het niet slecht, maar het gemiddelde niveau is hoger dan dat van mij en dit is zeker een aandachtspunt. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om hier straks op te focussen (+ een nieuw crowdfunding doel). Ik won er 12 en verloor er 21.

We vervolgden de wedstrijd met zwemmen. Ik zwom een slechte race met veel verval en heel wat secondes boven mijn pr. Niet leuk, maar te verklaren door het virus wat ik een paar weken geleden heb gehad en waardoor ik alle trainingen een dikke week moest staken. Het had mijn lichaam, en dan vooral VO2max aangetast. Desalniettemin had ik enorm veel zin om verder te gaan met de wedstrijd en dus het combined event (schieten en lopen).

Ik was rustig en ondanks de teleurstellende zwemrace voelde ik me thuis in dit circuit. Dit is waar ik wilde zijn en ik wilde bijna niet dat deze dag zou stoppen, zo genoot ik van mijn sport, mijn concurrentes en alle leermomenten. Door de lage klassering van het schermen en zwemmen startte ik als 33ste in het combined event, en die plek hield ik daar ook. Het schieten ging al een stuk beter dan in Bern en het lopen ging ondanks de effecten van het virus ook goed. Een pr op dit onderdeel en ik weet dat ook hier nog ontzettend veel ruimte voor verbetering is. Ik kon hier mijn focus goed vasthouden waar ik erg blij mee was.

Vrijdag heb ik een herstelloop gedaan en hebben we geëvalueerd en meteen nieuwe plannen hierop gebaseerd. Zaterdag een zwem en combined training gedaan en gekeken bij de finale van de dames. Ook hier zie je dat hetzelfde voor iedereen nog steeds van belang: focussen op het proces en niet het resultaat. Zo verloor een Canadese die de hele wedstrijd het snelste schoot en op de 2e plek liep bij de laatste schietbeurt haar podiumplaats door ineens veel slechter te schieten.

Conclusie: Er gaan nog vele wereldbekers volgen! En in juli ben ik weer in Hongarije, voor het EK. Ik kom terug, sneller en sterker! Vasthouden wat goed ging en verbeteren wat minder ging.

Anne Bavelaar